Forum16 The Official Web Site®
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Forum16 The Official Web Site®

| Forum16 The Official Web Site | Dersler | Proğram Arşivi | Oyun Dünyası | Bilgisayar Teknolojileri ve İnternet | Kültür & Sanat & Tarih | Dizi & Sinema ve Televizyon Dünyası | Müzik | Spor | Güncel Haberler |


Bağlı değilsiniz. Bağlanın ya da kayıt olun

Microsoft'un E-posta GüvenLik ÖneriLeri

Aşağa gitmek  Mesaj [1 sayfadaki 1 sayfası]

1Microsoft'un E-posta GüvenLik ÖneriLeri Empty Microsoft'un E-posta GüvenLik ÖneriLeri Cuma Mayıs 23, 2008 6:05 pm

DarkZomBie

DarkZomBie
Webmaster
Webmaster

Microsoft'un E-posta GüvenLik ÖneriLeri
İstenmeyen posta konusunda yapılması ve yapılmaması gerekenler: İstenmeyen posta ile nasıl baş edilir

Ne kadar uğraşıyor olsanız da, şüphesiz istemediğiniz e-posta veya anlık iletiler almışsınızdır. Burada tüm bu çöpler için ne yapabileceğinizi bulabilirsiniz.

İstenmeyen postayı yoksayın

Önemsiz e-posta iletilerini açmadan silin. Bazen, istenmeyen postayı açarak gönderenlerin dikkatini çekersiniz.

• Meşru bir kaynaktan geldiğinden emin olmadıkça istenmeyen postaya yanıt vermeyin. Buna, bir "Beni listenizden çıkarın" yanıtı gönderme seçeneği sunan iletiler de dahildir

Sızdırma dolandırıcılığına yanıt verdiyseniz ne yapmalısınız

Kimlik bilgilerinizin bir sızdırma dolandırıcılığı yoluyla çalınmasını önlemek için elinizden geleni yapabilirsiniz, ancak hiçbir yöntem veya sistem bunun için eksiksiz bir güvenlik garanti edemez.

Sızdırma dolandırıcılığına kişisel veya mali bilgilerinizi bildirerek yanıt verdiğinizden ya da bu bilgileri sahte bir Web sitesine girdiğinizden şüpheleniyorsanız, oluşabilecek zararı en aza indirmeniz mümkündür.

Adım 1: Olayı rapor edin

Kişisel bilgilerinizin açığa çıktığından veya çalındığından şüpheleniyorsanız, bu durumu derhal aşağıdaki yetkililere rapor edin:

• Kredi kartı bilgilerinizi verdiyseniz, kredi kartı şirketiniz. İlk yapmanız gereken bu olmalıdır. Kuruluş hesap bilgilerinizin el geçirildiğini ne kadar çabuk öğrenirse, korunmanıza yardımcı olması da o kadar kolaylaşır.

• Taklit edildiğini düşündüğünüz şirket. Kuruluşla, aldığınız e-posta aracılığıyla değil, doğrudan bağlantı kurmayı unutmayın.

• IFCC.Internet Fraud Complaint Center (IFCC), sızdırma amaçlı sitelerin kapatılması ve dolandırıcılığın arkasındaki kişilerin belirlenmesi amacıyla yasal kuruluşlar ve sektörde yer alan şirketlerle birlikte çalışan bir FBI ve National White Collar Crime Center (NW3C) ortaklığıdır.

• Federal Trade Commission. Kişisel bilgilerinizin açığa çıktığından veya çalındığından şüpheleniyorsanız, bu durumu FTC: National Resource for Identity Theft kuruluşuna bildirmeniz ve görebileceğiniz zararı nasıl en aza indirebileceğinizi öğrenmek üzere sitelerini ziyaret etmeniz gerekir.


Sızdırma dolandırıcılığını, reportphishing@antiphishing.org adresini kullanarak Anti-Phishing Working Group (Sızdırmaya Karşı Çalışma Grubu) adlı kuruluşa ve spam@uce.gov adresini kullanarak FTC'ye de rapor edebilirsiniz. Dolandırıcılığı bu gruplara rapor etmek için, yeni bir ileti oluşturun ve sızdırma amaçlı e-postayı yeni iletiye ekleyin. Dilerseniz, sızdırma amaçlı e-postanın tümünü kopyalayıp yeni iletiye yapıştırabilirsiniz. "İlet" seçeneğini mümkün olduğunda kullanmayın; çünkü bu seçenek, iletideki bazı bilgileri dışarıda bırakabilir ve el ile işlem yapılması gereğini doğurabilir.


Adım 2: Tüm hesaplarınızın parolalarını değiştirin

Sızdırma dolandırıcılığına parola bilgileriniz ile yanıt verdiğinizden veya parolalarınızı düzmece bir Web sitesine girdiğinizden şüpheleniyorsanız, parolalarınızı olabildiğince çabuk değiştirin. Daha fazla bilgi için, Daha güçlü parolalar oluşturun makalesini okuyun.



• E-posta ve anlık iletilerde kişisel bilgilerinizi vermeyin. Bu bir aldatmaca olabilir. Çoğu gerçek şirket e-posta ile kişisel bilgileri sormaz. Güvendiğiniz bir şirket (örneğin, kredi kartı şirketiniz veya bankanız) kişisel bilgilerinizi soruyor gibi görünüyorsa konuyu araştırın. Kredi kartınızın arkasından, faturadan veya bir telefon defterinden kendiniz şirketin telefon numarasını bulun ve arayın; e-postadaki numaraları aramayın. Gelen istek gerçekse, şirketin müşteri hizmetleri bölümü size yardımcı olacaktır.

• Göndereni biliyor olsanız bile, e-posta veya anlık iletilerdeki ekleri açmadan ve bağlantıları tıklatmadan önce iki kere düşünün. Ekin veya bağlantının güvenli olduğunu gönderen tarafından doğrulayamıyorsanız iletiyi silin. (Emin olmadığınız bir iletiyi açmanız gerekiyorsa, önce sabit diskinize kaydedin; böylece virüsten koruma yazılımınız siz açmadan eki denetleyebilir.)

• İstenmeyen postalara uyarak hiçbir şey satın almayın ve hiçbir hayır kurumuna bağış yapmayın. İstenmeyen posta gönderenler sık sık kendilerinden alışveriş yapan kişilerin e-posta adreslerini satar veya takas ederler; bu nedenle, istenmeyen posta üzerinden alışveriş yaparsanız daha da çok istenmeyen posta alabilirsiniz. Ayrıca, teklif ettikleri şeyleri satın alan kişilerin üzerinden para kazanabilirler, üstelik oldukça yüksek miktarlarda. İstenmeyen posta aracılığıyla satılan ürünleri almaktan kaçının ve bunların iş hayatından silinmesine yardımcı olun.

Dolandırıcılar, insanların diğerlerine yardım etme duygusunu istismar ederler. Desteklemek istediğiniz bir hayır kuruluşundan e-posta ile bir istek alırsanız, bağış dolandırıcılıklarına dikkat edin ve nasıl katkıda bulunabileceğinizi öğrenmek için doğrudan kuruluşu arayın.

• Zincir e-postaları iletmeyin. E-posta adresinizin kimler tarafından görüleceğini denetleyemeyeceğiniz gibi, asılsız haberlerin veya virüslerin yayılmasına katkıda bulunabilirsiniz. Ayrıca, istenmeyen posta gönderenlerin zincir e-postalar başlatarak e-posta adreslerini toplamaya çalıştıklarını bildiren raporlar bulunmaktadır. Bir iletinin asılsız olup olmadığından emin değilseniz, Hoaxbusters gibi bir siteden yararlanabilirsiniz.


Not: Kendi hesabınızdan gönderilmiş gibi görünen istenmeyen posta almak rahatınızı kaçırabilir. İlk bakışta, hesabınızın birisi tarafından ele geçirilip size posta gönderildiğinden veya daha da kötüsü, başkalarına sizden gelmiş gibi görünen posta gönderdiğinden şüphelenebilirsiniz. Gerçek şu ki, bu korkularınız boşa olmayabilir. Büyük olasılıkla, istenmeyen posta göndericisi (sizin e-posta adresinizi de içeren) sahte üstbilgiler kullanarak önemsiz e-postalarını gerçek gibi göstermiş ve iletinin bazı e-posta filtrelerinden geçmesini sağlamıştır.

Sahte ve tahkir edici e-postaları rapor edin
Tahkir edici, taciz eden veya tehdit içeren e-posta iletileri alırsanız ya da sızdırma dolandırıcılığı amaçlı e-postanın hedefi olursanız bunları rapor edin. Elinize hiçbir şey geçmese bile, bir başkasının kurban olmasını önleyebilirsiniz.

• Tahkir edici, taciz eden veya tehdit içeren e-posta iletilerini Internet Servis Sağlayıcınıza (ISS) rapor edin. Bunu nasıl yapacağınızı öğrenin.

• Sızdırma dolandırıcılığını ve diğer sahte e-postaları, adı kullanılan şirkete bildirin. Kuruluşla, aldığınız e-posta aracılığıyla değil, doğrudan bağlantı kurun. Şirketin bu tür kötüye kullanımları bildirmek için özel bir e-posta adresi olabilir; örneğin MSN, bu amaçla abuse@msn.com adresini kullanır.

İpucu: MSN Hotmail kullanıyorsanız, önemsiz e-postayı hiç açmadan Junk (İstenmeyen Posta) düğmesini kullanarak rapor edebilirsiniz. Microsoft Outlook veya MSN Hotmail gibi bir Microsoft e-posta programı kullanıyorsanız, tahkir edici veya sahte e-postayı nasıl rapor edebileceğinizi öğrenin.

• Şikayetinizi ABD Federal Trade Commission (FTC) kuruluşuna bildirin.İstenmeyen postayla savaşmaya yönelik FTC ipuçlarını inceledikten sonra şikayetinizi bildirin. (Yalnızca ABD'deki siteler.)

• Network Abuse Clearinghouse kuruluşunun yardımıyla harekete geçmeleri için şikayetinizi sistem yöneticilerine iletin (yalnızca ABD'deki siteler).

Bağış yaparken dikkat edin
Çevrimiçi bağış dolandırıcılıklarından korunma ipuçları


İnsanlar kriz dönemlerin Kızılay/Kızıl Haç, Mercy Corps, UNICEF ve dünyanın herhangi bir yerindeki kurbanlara yardım sağlayan daha birçok kuruluşa her geçen gün Internet üzerinden daha fazla para yardımında bulunuyor. Ne yazık ki, Internet bağış yapmayı kolaylaştırırken, Web'de görülen çevrimiçi bağış aldatmacalarında da bir artış görülmektedir. Yardımı hızla yapabilmek amacıyla, bir çoğumuz kuşkuculuğu bir kenara bırakıp çevrimiçi davetlere daha kolay kanarız. Bağış sahtekarlığı, yalnızca bağışta bulunan yardımseverlerin parasını çalmaz, aynı zamanda meşru yardım kuruluşlarına zarar verir ve felaketten etkilenen kurbanların hakkını gasp eder.

Çevrimiçi bağış dolandırıcılıkları nasıl belirlenir
Bağışta bulunmak harikadır, ancak doğru yaptığınızdan emin olmalısınız. Çoğu çevrimiçi bağış sahtekarlığı, genelde istenmeyen ve zaman zaman da sahte ve istenmeyen e-posta iletileri biçiminde veya çevrimiçi forumlarda kurbanların, hayatta kalanların ve bilinen meşru hayır kurumlarının adlarını kullanarak bağış talep eden postalar biçiminde görülür. Sızdırma adı verilen yeni bir dolandırıcılık türü, meşru bir kuruluştan gelmiş gibi görünen ama dikkatsiz kullanıcıyı dolandırmayı veya kullanıcının kişisel bilgilerini çalmayı amaçlayan bir istenmeyen posta ya da açılır penceredir. Sızdırma e-postaları, her geçen gün daha fazla karmaşıklaşmakta ve genelde resmi gibi görünen sahte veya taklit Web sitelerine bağlantılar içermektedir. Sızdırma telefon üzerinden de yapılabilir; bu nedenle, hayır kurumları adına telefonla arayan kişilere karşı da şüpheci olun. Lütfen bağış yapmaya devam edin, ancak dikkatli olun.

Çevrimiçi dolandırıcılıklara karşı korunma ipuçları

• Bilgisayarınızın güvenliğini artırın ve istenmeyen postayı engelleyen güncel teknolojileri kullanın.

• Bir yardım kuruluşundan bağışta bulunmanızı talep eden istenmeyen bir e-posta alırsanız dikkatli olun. Herhangi bir bağlantıyı tıklatmak veya kişisel bilgilerinizi girmek için acele etmeyin.

• Taleplere yanıt vermek yerine, sizin veya güvendiğiniz kişilerin daha önce kullandığı iyi bilinen ve yerleşik hayır kurumlarına başvurun.

• Desteklemek istediğiniz bir hayır kurumundan e-posta alırsanız, doğrulamak için bu kurumun Web sitesine giderek veya telefon ederek nasıl katkıda bulunabileceğinizi öğrenin.

• Çevrimiçi durumdayken, yardım kuruluşunun adresini Internet tarayıcınıza kendiniz yazın.

• Kuruluşun Web sitesinin adını dikkatle inceleyin ve bir Web sitesinde gezinmeye devam etmeden önce gerçek Internet adresine (örneğin, "http://www.kizilay.org.tr") bakmayı alışkanlık haline getirin. Sahte Web siteleri, kullanıcıyı kandırmak amacıyla genelde fazla dikkat çekmeyen ve kasıtlı olarak yapılmış yazım hataları içerir.

• Tanımadığınız kişilerden veya bilinmeyen kaynaklardan gelen, özellikle de felaket kurbanlarının fotoğraflarının ekli olduğunu iddia eden e-postalarda çok dikkatli olun; bu eklere bilgisayar virüsleri bulaşmış olabilir.

• Bir hayır kurumuyla ilgili bir Web sitesine kredi kartı numaranızı veya kişisel bilgilerinizi giriyorsanız, güncel şifreleme teknolojisini kullandığınızdan ve sitede kişisel bilgilerinizin korunması ile ilgili yazılı bir ilke bulunduğundan emin olun.

• Güvenilen teknoloji haberleri sağlayıcıları, devlet kuruluşları ve diğer profesyonel kaynaklar aracılığıyla, en güncel çevrimiçi dolandırıcılık olaylarını takip edin.


https://forum16.catsboard.com

Sayfa başına dön  Mesaj [1 sayfadaki 1 sayfası]

Similar topics

-

Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz