Forum16 The Official Web Site®
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Forum16 The Official Web Site®

| Forum16 The Official Web Site | Dersler | Proğram Arşivi | Oyun Dünyası | Bilgisayar Teknolojileri ve İnternet | Kültür & Sanat & Tarih | Dizi & Sinema ve Televizyon Dünyası | Müzik | Spor | Güncel Haberler |


Bağlı değilsiniz. Bağlanın ya da kayıt olun

Müminler Nelere Dua Ederler?

Aşağa gitmek  Mesaj [1 sayfadaki 1 sayfası]

1Müminler Nelere Dua Ederler? Empty Müminler Nelere Dua Ederler? Paz Mayıs 25, 2008 4:25 pm

DarkZomBie

DarkZomBie
Webmaster
Webmaster

Müminler Nelere Dua Ederler?


İbadet yöntemlerini göstermesi için:

“Rabbimiz, ikimizi Sana teslim olmuş (Müslümanlar) kıl ve soyumuzdan Sana teslim olmuş (Müslüman) bir ümmet (ver). Bize ibadet yöntemlerini (yer veya ilkelerini) göster ve tevbemizi kabul et…” (Araf Suresi, 128)

“Kerahet” Ne Demektir?

İğrenme, nefret, tiksinme, zorla, mecburiyet yüzünden yapma. Harama yakın sayılan fiil veya şey.

Müslüman Nasıl Konuşmalıdır?

Sözün en güzelini söyleyerek

"Kullarıma, sözün en güzel olanını söylemelerini söyle. Çünkü şeytan aralarını açıp bozmaktadır. Şüphesiz şeytan insanın açıkça bir düşmanıdır." (İsra Suresi, 53)

Müslümanlar bir söz söylemeden önce mutlaka vicdanlarına danışır, daima sözün en güzelini söylemeye çalışırlar. Karşı tarafı huzursuz edecek, kalbine vesvese ya da sıkıntı verecek tek bir söz dahi söylememeye özen gösterirler. Tam tersine onların kalplerine huzur verecek, içlerini açacak, neşelendirecek, şevklendirip harekete geçirecek şekilde konuşmayı hedeflerler. Karşılarındaki insanları daha iyiye teşvik etmek, imani açıdan daha da güçlendirmelerini sağlamak, onları Allah'a daha da yakınlaştırmak amacıyla konuşurlar.

İsraf Etmemek

Allah'ın verdiği nimetin değerini takdir edememek, verilen nimetleri kullanırken bilinçsizce hareket etmek israfa neden olur. Allah insanları bu konuda şöyle uyarmaktadır:

"... İsraf ederek saçıp-savurma. Çünkü saçıp-savuranlar, şeytanın kardeşleri olmuşlardır; şeytan ise Rabbine karşı nankördür." (İsra Suresi, 26–27)

Nimetin değerini bilmemek, hakkını vermemek, Allah'ın lütuf ve ikramına karşı nankörlük etmek olur. Ayetlerde belirtildiği gibi nankörlük, şeytanın temel vasfı olduğundan, israf ederek nankörlük yapanlar da şeytana uymuş ve onun ahlakını benimsemiş olurlar. Nimetler insanların Allah'a olan şükürlerini artıracak vesilelerdir, böyleyken nimeti olur olmaz yerlere ziyan etmek, nimeti veren Allah'ın lütfunu takdir edememeye yol açabilir. Bunun ahiretteki karşılığı da Allah'ın cennetinden, rahmetinden ve nimetlerinden uzak kalmakla sonuçlanabilir.

Cennet Allah'ın sonsuz nimetleriyle donatılmış ihtişam dolu bir yerdir. Ancak, cenneti hak edebilmek için öncelikle dünya hayatında bu üstün ahlakı kazanabilmek gerekmektedir. Ufak tefek görünen şeylerde dahi israf yapmak, nimeti hor kullanmak, ziyan olmasına, zarar görmesine sebep olmak, baştan zararı engelleyici tedbirleri almamak gibi hareketler de yine nimete karşı nankörlük olabilir. Müminin en çok, bu tür dikkatten kaçabilecek israflara karşı titiz olması ve nankörlükten sakınması gerekir.

Allah sınırsız nimetinden müminlerin en güzel şekilde istifade etmelerini ister; ancak israf etmemek kaydıyla...

"Ey Ademoğulları, her mescid yanında ziynetlerinizi takının. Yiyin, için ve israf etmeyin. Çünkü O, israf edenleri sevmez." (Araf Suresi, 31)

Dikkat Önemli Hatırlatma

"... Evlere girdiğiniz vakit, Allah tarafından kutlu, güzel bir yaşama dileği olarak birbirinize selam verin. İşte Allah, size ayetleri böyle açıklar, umulur ki aklınızı kullanırsınız." (Nur Suresi, 61)

Nur Suresi'nde yer alan bu ayette müminlerin evlere girdikleri zaman birbirlerine selam vermeleri bildirilmiştir. Ancak selam verirken de Allah, müminlerin birbirlerine kutlu, yani kutsal ve güzel yaşama dileğiyle, Kuran'a ve dine uygun yaşama dileğiyle selam vermeye niyet etmeleri gerektiğini hatırlatmıştır. Selamın niyetine dikkat edin. Bu önemlidir.

Kuran’a Göre İltifat Ve Övgü Nasıl Olmalıdır ?

Bir insana üstün yönlerinden, güzel ahlakından ya da örnek tavırlarından dolayı iltifat edilir. Gördüğümüz tüm bu güzel özelliklerin tek ve gerçek sahibi ise Allah'tır. Bu nedenle de tüm iltifatlarımızı, her şeyi en güzel biçimde, kusursuzca var eden Allah'a yöneltiriz. Eğer iltifat edilen özellik insani bir güzellik ise bu güzelliği o kişiye lütuf olarak veren Allah'tır. Akıl, zeka veya herhangi bir özellik de yine Allah'ın o kişiye vermiş olduğu birer nimettir. Dolayısıyla tüm övgüler ancak Allah'a övgü niyetiyle yapılırsa yerini bulur. Övgünün gerçek sahibinin Allah olduğu Kuran'da şöyle bildirilmiştir:

Ve de ki: "Övgü (hamd), çocuk edinmeyen, mülkte ortağı olmayan ve düşkünlükten dolayı yardımcıya da (ihtiyacı) bulunmayan Allah'adır." Ve O'nu tekbir edebildikçe tekbir et. (İsra Suresi, 111)

Bu nedenle bir güzelliği överken, bunu yaratanın Allah olduğunu ve görülen güzelliğin de yine Allah'a ait olduğunu ve Allah'ın dilediğinde bu nimeti geri alabileceğini unutmamak gerekir.

https://forum16.catsboard.com

Sayfa başına dön  Mesaj [1 sayfadaki 1 sayfası]

Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz